Na prostoru Šavnika nalaze se atraktivne planine: Durmitor, Sinjavina, Moračke planine, Krnovo, Vojnik.

Durmitor je najimpozantnija planina Dinarida. Zauzima prostor između kanjona Tare, Pive, Komarnice i planine Sinjavine. Zbog svoje izuzetne ljepote proglašen je nacionalnim parkom i dijelom svjetske prirodne baštine. Najviši vrh je Bobotov kuk (2523m).

Sinjajevina se prostire od Jezerske visoravni do Kolašina. Ova visokoplaninska površ ima značajne potencijale za stočarstvo i mogućnosti za ljetnji i zimski turizam. Većim dijelom je naseljena i bogata je mnoštvom živih katuna. Njen najviši vrh je Jablanov vrh (2203m).

Vijenac Moračkih planina čine: Kolijevka, Lijevno, Zebalac, Štit, Kapa moračka, Lola, Žurim, Ostrvica i Krnovska glavica, čije padine su natprosječnih zimsko-turističkih vrijednosti. Najviši vrh u ovom dijelu je Kapa moračka - Lastva (2226m).

Vojnik je planinski masiv koji se prostire od Krnovske visoravni do Pivskog jezera. Sa sjeveroistoka je obrastao bukovom i borovom šumom, dok se sjeverna padina, koja je i najatraktivnija, strmo spušta u kanjon Komarnice. Sjeverna strana Vojnika je prašuma koju karakteriše divlja ljepota i netaknuta priroda. Najviši vrh je Vojnik (1998m).

Na padinama šavničkih planina smještena su živopisna sela i zaseoci koji plijene osobenom ljepotom. Skoro svi ovi ambijenti imaju izuzetne osnove za razvoj zimskog i ljetnjeg turizma.